Čierna ako diabol, horúca ako peklo, čistá ako anjel a sladká ako láska

Sedem dôvodov prečo piť kávu

07.04.2014 14:01

1. Prevencia proti cukrovke

Časté pitie kávy redukuje riziko cukrovky na polovicu – tieto potešujúce výsledky sa prezentovali na jedenej lekárskej konferencii Americkej chemickej spoločnosti. Kyseliny z bôbov pomáhajú regulovať krvný obraz, no musia to byť minimálne 4 šálky denne.

2. Rozvíja šikovnosť

„Kto z únavy siahne po šálke kávy, zlepšuje si reakčný čas, pozornosť, logické myslenie a všetky procesy spojené s inteligenciou,“ vysvetlil environmentálny lekár z americkej armády Harris Lieberman v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN.

3. Skrášľuje

A zoštíhľuje! Kofeín pomáha posilniť proces látkovej výmeny, čím sa rýchlejšie odbúravajú kalórie. Jedno espresso po obede môže dopomôcť k diéte. Okrem toho nepražené kávové bôby obsahujú jedinečný vitamín niacín, ktorý podporuje regeneráciu, pružnosť a hydratáciu pleti.

4. Je dobrá na pečeň

Káva je všetko iné len nie neresť, môže totiž zmierniť škodlivé následky z pitia alkoholu. Vedci Medickej školy NUS skúmali zdravotný stav pečene 125-tisíc účastníkov výskumu. Tí, ktorí denne vypili jednu šálku kávy, si znížili riziko cirhózy pečene na pätinu.

5. Obšťastňuje

Vedci z Harvardovej univerzity prišli na to, že pri pití dvoch až troch šálok kávy denne začne telo produkovať serotonín, dopamín a noradrenalín. Tieto hormóny zdvíhajú náladu.

6. Pomáha proti Parkinsonovej chorobe

Kto si pravidelne dopraje šálku kávy, zníži riziko Parkinsonovej choroby. Vyplýva to z kanadskej štúdie, ktorá dokazuje, že káva zlepšuje symptómy Parkinsonovej choroby, ako je triaška a strnulosť svalov.

7. Znižuje riziko rakoviny

Voľné radikály sú príčinou mnohých zdravotných ťažkostí, ochromujú telové bunky alebo dokonca môžu vyvolať nádorové ochorenia. Liečivé rastlinné látky sa však okrem zeleniny, bobuľového ovocia a orieškov ukrývajú aj v káve! Dokonca ju vie telo lepšie spracovať ako inú potravinu.

Vyhľadávanie

Tvorba web stránok zdarma Webnode